İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin tümü bu gruptandır. Yuvarlak şekilleri nedeniyle kırmaya elverişlidirler.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir. Bu cins fındıklar kırılma esnasında daha fazla zayiat verir. Bu nedenle daha çok kabuklu olarak pazarlanırlar. Sivri ve İncekara gibi çeşitleri vardır.
Badem Fındıklar: Uzunlukları kalınlık ve genişliklerinden oldukça fazla olan çeşitlerdir. Genellikle iri ve gösterişlidirler, fakat düşük kaliteli çeşitlerdir. Kırmaya ve işlemeye elverişli değillerdir. Kabuklu olarak, daha çok kurutulmadan, çerez olarak tüketilirler. Yuvarlak Badem ve Yassı Badem olarak iki çeşidi vardır.
* Türk Fındık Grubundan alıntıdır.
KABUKLU FINDIK |
||
Tarif |
İç fındık dışını çevreleyen kabuğu ile birlikte. |
|
Çeşit |
Levant (Ordu), Giresun, Akçakoca |
|
Boylar |
17 mm +, 18 mm +, 19 mm + |
|
Paketleme Seçenekleri |
25/50/80 kg jüt çuvallarda |
|
Kullanımı Alanları |
Sade, kavrulmuş veya kavrulmuş tuzlanmış şekilde çerezlik olarak tüketilir. |
|
Fonksiyon |
Daha uzun raf ömrüne sahiptir. |